Wij vinden het van essentieel belang om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jongeren. Hen helpen er achter te komen waar hun talenten en passies liggen.

Je kunt hierbij denken aan studie, sport en hobby’s. Activiteiten en informatie rondom een gezonde levensstijl mag hierin natuurlijk niet ontbreken.

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal in het leven.  Je mag zelfstandig auto rijden, je mag stemmen en er mag op je gestemd worden. Maar belangrijk is dat je nu meer verantwoordelijkheid hebt en geen toestemming nodig hebt van je ouders. Dat betekent dat je bepaalde dingen zelf moet regelen.

Zorgverzekering

Wanneer je 18 jaar wordt val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Er moet nu ook premie betaald worden voor jouw zorgverzekering. Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Kijk goed welke zorgverzekering het beste bij jouw past. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag.


Check ook andere verzekeringen

Kijk of je nog andere verzekeringen nodig hebt. Het kan zijn dat je meeverzekerd bent op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Kijk ook of je behoefte hebt aan reisverzekering als je op vakantie gaat met vrienden.

Vraag een DigiD aan

Vergeet niet om een DigiD aan te vragen. Met je DigiD kun je inloggen bij diverse websites van de overheid. Je kan onder andere je inschrijving voor school regelen en inzicht hebben op je pensioen.

Vraag hier je DigiD code aan

 

Regel je bankzaken

Waarschijnlijk heb je al een betaalrekening. Zo niet open deze dan. Je salaris of studiefinanciering kan hierop worden gestort. Als je nog een student bent, kun je gratis een betaalrekening openen.

Tegemoetkoming scholieren

Op het moment dat je 18 jaar wordt, ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Het kan zijn dat jij vanaf 18 jaar geld ontvangt. Wanneer je nog op middelbare school zit kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen.  Deze tegemoetkoming kun je aanvragen bij DUO met je DigiD code.

Praat met je ouders over geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak samen met je ouders afspraken wat jullie van elkaar verwachten. Hoeveel heb je bijvoorbeeld nodig om kosten voor je studie te betalen. Misschien wil je graag op kamers wonen omdat je in andere stad gaat studeren. Bespreek samen de mogelijkheden en wie weet hebben je ouders al genoeg gespaard.

Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders gescheiden zijn betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere ouder. Wanneer je 18 bent heb je het recht om het geld te ontvangen op je eigen rekening.

Sociale woning

Wanneer je in een sociale huurwoning wilt gaan wonen kom je vaak op een wachtlijst. Om hoger in de wachtlijst te komen is het verstandig om je direct in te schrijven als je 18 bent. Vooral in de grote steden kan de wachtlijst heel lang zijn.

Jongeren en Geld

Omgaan met geld blijkt moeilijk te zijn voor jongeren. De uitgaven zijn groter dan de inkomsten waardoor ze in schulden komen. Denk maar aan uitgaven als dure telefoonabonnementen , kosten van uitgaan, kleding en eten. Het is belangrijk om te leren hoe je om moet gaan met geld. Jongeren die op jonge leeftijd al leren hoe ze om moeten gaan met geld hebben in de toekomst minder kans op financiële problemen.

Hoe ga je als jongere met je geld om? Wat wil je doen met je geld?

Leer hier hoe je omgaat met geld.

 

Jongeren en bewegen

Anders dan ouders moeten jongeren 60 minuten per dag actief bewegen. Helaas bewegen de meeste jongeren nog geen uurtje per week. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. BM Life wil jongeren graag attenderen dat bewegen ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Kijk wat je in je dagelijks leven al kunt veranderen. Ga met de fiets in plaats van bus of neem de trap in plaats van de lift.

Alcohol, drugs en roken

Durf nee te zeggen tegen alcohol, drugs en roken. Het is algemeen bekend dat het zeer schadelijk is voor je gezondheid. Daarnaast kan het blijvende hersenschade veroorzaken bij jongeren. Drugs kan op jonge leeftijd al ernstige psychische stoornissen zoals schizofrenie, psychoses, depressie en angststoornissen veroorzaken/vergroten.

Het heeft geen enkel voordeel en het kost je ook ontzettend veel geld. Voel je ongelukkig of depressief? Alcohol, drugs en roken helpen je niet om je beter te voelen. Praat met je mensen om je heen of maak een afspraak bij de arts als je twijfelt om te beginnen met alcohol ,drugs en roken.

Lees hier de effecten van alcohol, drugs en roken.